Vlada čisti udžbenike od diskriminacije prema LGBTIQ osobama

Vlada čisti udžbenike od diskriminacije prema LGBTIQ osobama

 Montenegro Prajd u Podgorici. Foto: PR Centar
Montenegro Prajd u Podgorici. Foto: PR Centar
04.07.2024

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija bi do 2028. godine trebalo da sprovede detaljnu analizu školskih udžbenika kako bi se uklonili diskriminatorni sadržaji prema LGBTIQ populaciji.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija bi do 2028. godine trebalo da sprovede detaljnu analizu školskih udžbenika kako bi se uklonili diskriminatorni sadržaji prema LGBTIQ populaciji. To je predviđeno Strategijom za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori do 2028. godine, koju je Vlada usvojila u junu, a kojom je planirana i obuka nastavnog kadra u osnovnim i srednjim školama na temu LGBTIQ prava.

"Tokom 2024. godine biće formirana radna grupa za sprovođenje analize sadržaja udžbenika i dopunskih nastavnih materijala u cilju identifikovanja mogućih diskriminatornih sadržaja prema LGBTIQ osobama... Istraživanja ukazuju da je među nastavnim i stručnim osobljem i dalje prisutno zastarjelo i na predrasudama utemeljeno poimanje seksualnosti i LGBTIQ prava“, navodi se u strategiji.

Strategijom je predviđeno i da Vlada do kraja godine utvrdi predlog Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, koji je prošao javnu raspravu. Navodi se i da će nacrt Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije biti potvrđen nakon što iz Evropske komisije dostave mišljenje. U strategiji se konstatuje i da brojni zakoni i podzakonski akti nisu usglađeni sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola koji je usvojen 2020. godine.

"To dovodi do situacije u kojoj LGBTIQ osobe ne mogu u potpunosti uživati prava koja im nominalno pripadaju, što je neprihvatljivo u modernom društvu koje teži jednakosti i poštovanju ljudskih prava. Na primjer, istopolni parovi nemaju pravo na usvajanje djece ili pristup određenim socijalnim beneficijama. Takođe, zakon ne prepoznaje pravo na zajedničko roditeljstvo, što dodatno otežava život istopolnim parovima koji žele zasnovati porodice", navodi se u strategiji.

Iz Vlade su kazali da opada broj prijavljenih fizičkih napada zasnovanih na pretpostavljenoj seksualnoj orjentaciji i rodnom identitetu, ali da je i dalje prisutna verbalna diskriminacija na društvenim mrežama. Upozorava se i da je od 2019. godine tri od ukupno 297 prijava bilo kvalifikovano kao krivično djelo.

"Dvije prijave su se odnosile na fizički napad i jedna na ugrožavanje sigurnosti putem društvenih mreža. Sve ostale prijave koje su bile podnijete Upravi policije  odnosile su se na uvredljive, diskriminišuće ili prijeteće komentare upućene putem društvenih mreža) na račun LGBTIQ osoba“, navodi se.

U strategiji se konstatuje i da su ostaci konzervativnih vrijednosti prisutni u javnoj upravi, kao i da su patrijarhalni obrasci nastavili da utiču na formiranje i implementaciju javnih politika. Upozorava se i da medijski sadržaji dominantno podstiču predrasude prema LGBTIQ osobama, uz odsustvo terminologije koja afirmiše raznolikost rodnih identiteta.

Off