Traže reformu sistema koji "ne štiti žrtve"

Traže reformu sistema koji "ne štiti žrtve"

Sa protesta ispred zgrade Vlade. Foto: BIRN/Ivan Ivanović
Sa protesta ispred zgrade Vlade. Foto: BIRN/Ivan Ivanović
05.07.2024

Nakon što je Viši sud osudio Dalibora Nikolića na 12 godina zatvora zbog smrtonosnih povreda nanijetih njegovoj ženi, građanski aktivisti sa protesta u Podgorici zatražili hitnu reakciju Vlade

Građanski aktivisti zatražili su da Vlada Crne Gore održi tematsku sjednicu na kojoj bi se govorilo o problemima sadašnjeg sistema sprječavanja i zaštite od nasilja, sa ciljem da se ponude konkretni predlozi za njegovo unaprjeđenje.

To je poručeno sa protesta održanog u petak ispred zgrade Vlade u organizaciji Centra za ljudska prava, nakon što je Viši sud u Podgorici u ponedjeljak na 12 godina zatvora osudio Dalibora Nikolića zbog nasilja u porodici. On je u januaru 2022. godine prebio svoju trudnu suprugu Zumritu Nerdu, koja je zatim preminula od nanijetih tjelesnih povreda.

"Ali nismo ovdje zbog pojedinačnih presuda, jer postoji sistem koji živote žena ne vrednuje i ne čuva“, poručila je na protestu direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

Ona je kazala da su se okupili jer nijesu dobili odgovor na ranije zahtjeve koje su uputili Vladi.

"A to je da reformiše sistem koji ne štiti žrtve“, navela je ona.

BIRN/Ivan Ivanović
Protest u Podgorici. Foto: BIRN/Ivan Ivanović

Okupljeni su od Vlade zatražili da uspostavi nacionalno tijelo za koordinaciju i sprovođenje politika i mjera za sprečavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom.

"Tražimo da se ojača nadležnost ranije uspostavljenog Operativnog tima za nasilje nad ženama i nasilje u porodici, kao nezavisnog mehanizma za nadzor i procjenu rada svih nadležnih institucija koje su ukljućene u sistem borbe protiv nasilja“, poručeno je sa protesta.

Zumrita Nerda, 27-godišnja Romkinja, umrla je pet dana nakon što ju je brutalno pretukao muž u porodičnoj kući u Baru. Više državno tužilaštvo Nikolića je optužilo da je tukao svoju ženu osam sati nakon svađe pred njihovo troje maloljetne djece, ističući da je zadobila desetine udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom.

BIRN/Ivan Ivanović
Foto: BIRN/Ivan Ivanović

Miranda Nerda je na protestu kazala da je njena sestra Zumrita pretrpjela brutalno nasilje koje je trajalo 11 godina, a da je Nikolić dobio 12 godina zatvora.

"Gdje je ovdje pravda, je li ovo pravda“, upitala je ona.

Okupljeni su poručili da će se ponovo okupiti ukoliko Vlada ne usvoji njihove zahtjeve.

 

Off