Tužilaštvo će analizirati presudu za silovanje djevojčice

Tužilaštvo će analizirati presudu za silovanje djevojčice

Protest zbog odluke Apelacionog suda. Foto: BIRN/Jovana Damjanović
Protest zbog odluke Apelacionog suda. Foto: BIRN/Jovana Damjanović
07.07.2024

Više državno tužilaštvo u Podgorici će odluku o mogućem zahtjevu o zaštiti zakonitosti donijeti nakon analize presude Apelacionog suda kojom se smanjena kazna osuđenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice.

Više državno tužilaštvo u Podgorici će odluku o mogućem zahtjevu o zaštiti zakonitosti donijeti nakon analize presude Apelacionog suda kojom se smanjena kazna osuđenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice.

Apelacioni sud je u aprilu smanjio kaznu sa 15 na osam godina zatvora pedesetogodišnjem B.B. koji je osuđen za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice.

Viši sud je u novembru 2023. godine osudio B.B. na maksimalnu zatvorsku kaznu, jer je utvrđeno da je od januara do juna 2020. godine, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao petnaestogodišnju djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici kazali su BIRN-u da im je dostavljena presuda Apelacionog suda Crne Gore.

"Imajući u vidu da je presuda Apelacionog suda pravosnažna, to će tužilaštvo nakon detaljne analize predmetne presude cijeniti da li eventualno postoji osnov za iniciranje vanrednog pravnog lijeka", kazali su iz tužilaštva.

Vrhovni državni tužilac ima zakonsku mogućnost da Vrhovnom sudu podnese zahtjev za ispitivanje zakonitosti pravosnažne presude. Iz Vrhovnog suda ranije su kazali medijima da će razmotriti pravosnažnu presudu u ovom predmetu u skladu sa zakonom.

Zbog odluke Apelacionog suda prošle sedmice održan je građanski protest sa kojeg je poručeno da blagim presudama institucije ohrabruju nasilnike, naglašavajući da je odluka suda kazna za žrtvu a ne počinitelja.

Aida Perović iz NVO Prima smatra da je odluka suda obeshrabrujuća.

"Najviša instanca je iskorištena da se na ovako pravno neopravdan i neshvatljiv način kazna prepolovi. Ne bismo razumjeli ni da je smanjena makar za jedan dan jer je to užasan šamar u lice žrtvi, njenoj porodici, građanstvu Crne Gore koje od sudova očekuje ne samo pravo nego i pravdu," kazala je Perović za BIRN.

Prilikom donošenja presude iz Višeg suda su naveli da ne postoje olakšavajuće okolnosti kao i da je B.B. i ranije osuđivan, dok su iz Apelacionog suda ocijenili su da je viši sud "prestrogo odmjerio kaznu".

Iz Apelacionog suda su kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo sudskom odlukom, navodeći da je ona donešena na osnovu brižljive analize spisa predmeta i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

"Učiniocu krivičnog djela sud je odmjerio  kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo i u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu, nalazeći da se izrečenom kaznom u konkretnom slučaju postiže svrha kažnjavanja iz člana 32 Krivičnog zakonika Crne Gore u okviru opšte svrhe izricanja krivičnih sankcija iz člana 4 istog zakona," saopštili su iz Apelacionog suda.

Apelacioni sud je dva puta poništio presudu kojom je B.B. određena maksimalna kazna zatvora, Viši sud je osudio B.B na 15 godina zatvora jula 2022, ali je Apelacioni sud vratio tu presudu vration na ponovno odlučivanje. Viši sud je donio istovjetnu presudu u novembru 2023. godine, ali je Apelacioni sud ponovo smanjio kaznu na osam godina.

B.B je već četiri godine u pritvoru što znači da će najkasnije 2028. biti na slobodi.

Off