Sa Osmomartovskog marša poručeno: Vrijeme je za pravdu

Sa Osmomartovskog marša poručeno: Vrijeme je za pravdu

BIRN
Sa marša u Podgorici. Foto: BIRN
07.07.2024

Na skupu poručeno da pravda izostaje i pored izborenih zakona koji bi trebalo da suzbiju diskriminaciju i zaštite pravo na život. Učesnici su nosili transparente “Otpor mizoginiji”, “Političari virusi”, “Vrijeme je za pravdu”, “Žena je ženi most”,…

Osmomartovski marš u organizaciji Centra za ženska prava pod sloganom “Vrijeme je za pravdu” održan je danas u podne na Trgu nezavisnosti. 

Likovna umjetnica Tanja Markuš na skupu je poručila da pravda izostaje, uprkos izborenim zakonima koji bi trebalo da kazne i suzbiju diskriminaciju i zaštite pravo na život.

,,Pitam se da li su ove velike riječi izgubile smisao sada kada krase govore mnogih koji djeluju upravo suprotno od onoga što one znače" dodala je Markuš.

Foto. BIRN
Foto. BIRN

Da neke žene nijesu doživljene kao žene naglasila je izvršna direktorica Unije mladih sa hendikepom Marina Vujačić, poručujući da se njima oduzima pravo da budu viđene kao samostalne i svestrane individue.

,,Mi žene sa invaliditetom imamo pravo na izbor i samoodređenje uključujući pravo na partnerske odnose i majčinstvo iako nam se često spočitava da kao takve ne možemo biti ni partnerke ni majke", kazala je Vujačić. 

U toj ulozi, navela je, nijesu poželjne koliko u ulozi žrtve, kao savršen plijen sažaljenja ali istovremeno i neprihvatanja.

Aktivistkinja asocijacije Spektra Marija Jovanović poslala je poruku da se za pravdu vrijedi boriti, da ona nije samo neki daleki i utopijski ideal, već nešto što je stvarno i čemu je vrijeme.

,,Iako solidarnost i borba neće poništiti sve nepravde koje su prošle, neće obrisati patntju i bol koje su one nanijele, hajde da se baš zbog toga svaki dan sve više borimo i dajemo sve od sebe da jednu po jednu nepravdu spriječimo i da znamo da ono što je dovoljno dobro jeste to da smo na putu ka pravdi onoj dalekoj ideji koju jednoga dana nećemo čekati već živjeti", zaključila je.

Foto. BIRN
Foto. BIRN

Okupljenima su se obratile i studentkinje Sara Jovanović i Alma Novalić, nakon čega je povorka krenula ulicom Slobode, pa bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do mosta Blaža Jovanovića, a zatim ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom ulicom do Trga nezavisnosti.

Učesnici su nosili transparente “Otpor mizoginiji”, “Političari virusi”, “Vrijeme je za pravdu”, “Žena je ženi most”,…

Off