Glavni Grad nije dao saglasnost za zgradu pod Goricom

Glavni Grad nije dao saglasnost za zgradu pod Goricom

Idejni projekat zgrade kompanije "Eurozox" u centru Podgorice. Foto: podgorica.me
Idejni projekat zgrade kompanije "Eurozox" u centru Podgorice. Foto: podgorica.me
05.07.2024

Utvrđeno da vrijedna decenijska stabla u Beogradskoj ulici nije moguće presaditi na drugu lokaciju.

Služba Glavnog gradskog arhitekte odbila je zahtjev kompanije „Eurozox“ za davanje saglasnosti na idejno rješenje kojim je predviđeno da se u Beogradskoj ulici na zelenoj površini sagradi stambeni objekat.

BIRN je u novembru prošle godine objavio da je Demokratska partija socijalista (DPS) građevinskoj kompaniji iz Danilovgrada za milion eura prodala zemljište na ekskluzivnoj lokaciji ispod brda Gorica.

Stanari susjednih zgrada u Beogradskoj ulici tražili su od uprave Glavnog grada da zaustavi projekat, navodeći da će ostati bez zelene oaze u centru grada, zbog čega su organizovali i proteste. Beogradska ulica se nalazi u graničnoj zoni zaštićenog područja Park prirode "Gorica" i prepoznatljiva je po drvoredima višedecenijskih četinara.

U obrazloženju rješenja arhitektice Duške Mačić navodi se da je Služba Glavnog gradskog arhitekte zatražila stručno mišljenje da li je vrijedna stabla moguće bezbjedno presaditi i na taj način uvažiti plansku smjernicu o obaveznom čuvanju zatečenog vrijednog zelenila. Obrađivači Elaborata taksacija postojeće dendroflore odgovorili su da to nije moguće.

Kako bi nadoknadio štetu za posječena stabla „Eurozox“ je, kako piše u rješenju, ponudio da na nekoj drugoj lokaciji zasadi više stabala visoke vrijednosti. U dokumentu piše i da je investitor stava da je bolje bogatiti vegetacijski fond na mjestima na kojima su predviđene zelene i parkovske površine, umjesto blokiranja izgradnje na mjestima gdje je izgradnja planirana i predviđena.

„Ističemo da se na predmetnoj urbanističkoj parceli planskim dokumentom predviđena izgradnja objekta. Međutim, planom su jasno propisani uslovi pod kojim se izgrađuju objekti, između ostalog, i način tretiranja postojećeg vrijednog zelenila“, naveli su iz Službe glavnog gradskog arhitekte u rješenju.

Off