Dokumentarac BIRN-a otkiva rusku kampanju dezinformisanja na Balkanu

Dokumentarac BIRN-a otkiva rusku kampanju dezinformisanja na Balkanu

Ilustracija. Foto: BIRN
Ilustracija. Foto: BIRN
14.06.2024

Dokumentarni film BIRN-a, rađen u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, istražuje razmjere ruske kampanje širenja dezinformacija i njen opasni uticaj na javnost

Dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže (BIRN) "Dezinformacije" pokazuje kako je javnost u državama Zapadnog Balkana postala ranjiva na dezinformacije koje plasiraju kanali koje podržava Rusija, naročito od početka njene opšte invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Dokumentarni film "Dezinformacije" u trajanju od 63 minute prikazuje kako su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova propaganda protiv NATO i EU pronašli plodno tlo u balkanskim državama i kako moćni političari, kompanije, uticajni mediji i grupe Putinovih pristalica grade svoja utočišta u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Dokumentarac ukazuje da širom regiona trgovci dezinformacijama nastoje da šire ruski narativ kako bi povukli paralele između NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije u proljeće 1999. i ruske invazije na Ukrajinu.

U dokumentarnom filmu se istražuje i kako je u prvim danima ruske invazije, većina balkanskih država pokušala da prekine uticaj Kremlja na medije i javnost uglavnom ometanjem glavnih ruskih informativnih kanala.

U okviru predprodukcijske faze, BIRN je angažovao tim od tri istraživačka novinara u svakoj zemlji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Crnoj Gori, koji su istraživali situaciju na terenu, sproveli opsežne intervjue sa grupom od preko 20 osoba, uključujući eksperte, zvaničnike i medijske aktere. Njihovi uvidi sa terena, prikupljeni iz srca pogođenih regiona, poslužili su kao osnova za dokumentarac, osiguravajući da bude zasnovan na iskustvima iz prve ruke i činjenicama.

Dokumentarac naglašava izazov koji predstavljaju dezinformacije na Zapadnom Balkanu, a koje potiču iz izvora koje podržava Kremlj. Film pruža prikaz kampanja širenja dezinformacija.

BIRN je u svom pristupu prioritet stavio na dubinu i autentičnost, kako u razumijevanju teme tako i u njenom predstavljanju publici. Dokumentarac nudi dokaze da je Kremljova kampanja širenja dezinformacija uticala na određene grupe u Crnoj Gori i na Kosovu pri čemu su pojedinci koji su na meti američkih sankcija postali pristalice Putina u činovima nasilja i protestima u znak podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Dokumentarac možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=0qHIPBI5D0M

Off