U planinskom odmaralištu na Kosovu: vile, mito i veliki skandal

U planinskom odmaralištu na Kosovu: vile, mito i veliki skandal

Radovi u Brezovici. Foto: BIRN
Radovi u Brezovici. Foto: BIRN
21.04.2024

Tužilac u jednom od najvećih korupcionaških slučajeva na Kosovu uvjeren je u uspjeh uprkos naporima biznismena dubokih džepova i pristrasnih sudija da ga opstruiraju.

Jednog hladnog jutra u decembru 2021. godine, tužioci su uz pratnju teško naoružane policije izveli niz pretresa u opštini Shterpce/Štrpce, gdje se nalazi najveće planinsko odmaralište na Kosovu - Brezovica.

Smješten blizu zapadnog grada Prizrena u Nacionalnom parku Šar-planina, strme padine Brezovice nekada su služile kao podrška za Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, ali sporovi oko vlasništva od rata na Kosovu 1998 - 1999. opstruiraju razvojne planove.

Zatim, od ranih dvijehiljaditih, nekontrolisana i bespravna izgradnja počela je da narušava izgled živopisnog nacionalnog parka.

Racije čija su meta bile kuće i kancelarije bivšeg gradonačelnika i visokih opštinskih zvaničnika, označile su prekretnicu.

Prethodno, uzbunjivač je poslao dojavu policiji o unosnoj koruptivnoj prevari, u kojoj su opštinski zvaničnici primili veliki mito kako bi zažmurili pred gradnjom hotela i vila u području koje je zvanično zaštićena zona.

Međutim, kada se ništa nije dogodilo, uzbunjivač je otišao u kancelariju BIRN-a u Prištini, na taj način otvarajući vrata nečega što će postati jedan od najvećih korupcionaških skandala u mladoj istoriji Kosova kao nezavisne države i primoravajući vlasti da djeluju.

Od tada, uhapšeno je preko 100 osoba. Suđenje je počeo u aprilu, a 11 optuženika se tereti da su davali ili primali mito u iznosima od 10.000 eura do 250.000 eura za izgradnju vikendica i hotela u zimskom čarobnom svijetu Brezovice, udaljenom 80 kilometara jugoistočno od glavnog grada, Prištine.

BIRN je od tada saznao da je u periodu između 2014. i 2022. godine, korupcija bila dozvoljena za izgradnju preko 800 objekata u Brezovici.

BIRN treba da objavi intervju sa uzbunjivačem, za koji tužioci kažu da bi mogao podriti njihovu istragu imenovanjem ljudi koji su i dalje pod nadzorom.

Uzbunjivač je od tada u programu zaštite svjedoka.

"Sav novac je razmjenjivan u gotovini, dijelom u kovertama", rekao je Rasim Maloku, tužilac iz Ferizaja/Uroševca koji radi na slučaju. "Na osnovu dokaza koje imamo, bilo je slučajeva gdje se novac prenosio u torbama, čak i do 200.000 eura odjednom."

Nenadoknadiva šteta je nanijeta nekada netaknutom okruženju Brezovice, i uprkos tome, nastavljaju se napori da se obustavi slučaj, kazao je on za BIRN.

Rasim Maloku, tužilac iz Ferizaja/Uroševca koji radi na slučaju. Foto: BIRN
Rasim Maloku, tužilac iz Ferizaja/Uroševca koji radi na slučaju. Foto: BIRN

Najviši nivoi vlasti

Zaljubljenici u skijanje voljeli su Brezovicu zbog njenih zahtjevnih staza. Njen zlatni period bio je osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je u odmaralište u prosjeku bilo oko 120.000 noćenja, polovina tokom skijaške sezone, a polovina tokom ljeta kada bi planinari dolazili na njene planinske livade i potoke.

Nakon što se Kosovo odvojilo od Srbije u ratu 1998 - 1999. godine, odmaralište je postalo jedno od desetina bivših državnih preduzeća sa suprotstavljenim potraživanjem vlasničkih prava, što je omelo privatizacione napore i privlačenje investicija.

Dio je Nacionalnog parka Šar-planina, koji je država 2013. godine proglasila zaštićenom zonom.

Međutim, za pojedine nije važila zaštita, a građevinski skandal je od tada došao do najviših nivoa vlasti na Kosovu.

Prema spisima tužilaštva, u zaštićenoj zoni postoje imanja koja su u vlasništvu bivšeg ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja, sudije Vrhovnog suda Agima Malićija, sudije Apelacionog suda Baškima Hisenija, i Mustafe Tahirija, predsjednika Osnovnog suda u Ferizaju/Uroševcu. Vile su izgradila i dvojica braće bivšeg predsjednika Hašima Tačija, kojem se trenutno u Hagu sudi za ratne zločine.

Tužoci su prošle godine zaplijenili sve nekretnine.

Hiseni je kazao da nije znao da je njegova vila izgrađena u zaštićenoj zoni, dok je Malići takođe negirao da je namjerno uradio nešto loše, tvrdeći da je izgradio vilu "kao građanin, a ne kao sudija". Protiv Tahirija, Hisenija, Malićija i Hodžaja nije podignuta optužnica. Hodžaj nije komentarisao slučaj.

Niz visokih javnih zvaničnika takođe je pod istragom ili uhapšen, uključujući Arbena Čitakua, bivšeg generalnog sekretara Ministarstva zaštite životne sredine, i Berata Lahu, zeta aktuelnog ministra zaštite životne sredine Kosova, Liburna Aliua. Lahu je uhapšen u septembru prošle godine pod sumnjom da je primio imovinu kao mito od grupa uključenih u građevinski bum u Brezovici.

Tužioci su takođe implicirali umiješanost Milana Radojičića, zamjenika lidera stranke "Srpska lista", koju podržava Beograd i koja predstavlja manjinske Srbe na Kosovu. Shterpce/Štrpce je samo po sebi opština u kojoj većinu čine Srbi.

Tužioci tvrde da je Radojičić pokušao da utiče na uzbunjivača da povuče svjedočenje u zamjenu za mito od 100.000 eura.

Radojičić je zamalo izbjegao hapšenje kada je pokušao da pređe iz Srbije u Kosovo, ali se vratio u posljednjem trenutku.

Maloku je u julu 2022. godine kazao za BIRN da Radojičić treba da bude uhapšen ukoliko uđe na Kosovo budući da je nalog za njegovo hapšenje u slučaju Brezovice i dalje aktivan.

Komentarišući tajming naloga za njegovo hapšenje, Radojičić je kazao da je on žrtva kampanje protiv Srba na Kosovu. "Pravi teror protiv našeg srpskog naroda na Kosovu tek počinje", kazao je on.

Ilustracija. Foto: BIRN
Ilustracija. Foto: BIRN

Kada rijeka postane potok

Prema tvrdnjama Malokua, policija je otkrila nepravilnosti koje datiraju još od 2016.

To uključuje i odluku Ministarstva zaštite životne sredine da određene rijeke u toj oblasti klasifikuje kao potoke, čime se dozvoljena blizina imanja smanjila sa 30 metara na pet metara. To je omogućilo kasniju legalizaciju nekoliko vila.

Međutim, nekima je čak i pet metara bilo previše.

"Imamo slučajeve gdje su vile izgrađene preko rijeke, slučajeve kada je čvrsti otpad bačen u korita rijeka, pa čak i slučajeve kada je cijelo korito rijeke promijenjeno, čime je nepovratno narušeno okruženje u ovoj oblasti", rekao je Maloku.

U devedeset odsto slučajeva, dozvole su izdavane u direktnoj suprotnosti sa zakonom koji reguliše gradnju u Nacionalnom parku Šar-planina.

Povremeno, građevinski inspektori su pratili gradnju „ali to je bila samo formalnost, jer ništa nije preduzeto“. Brezovica je "tiho" uništavana, kazao je on.

Mito je isplaćivan u skoro svakom građevinskom slučaju koji je pregledao, kazao je Maloku za BIRN.

"Standardni mito po vili za građevinsku dozvolu je bio 10.000 eura", kazao je on. "To se odnosilo na skoro sve slučajeve, ali bilo je slučajeva kada je mito bio manji, između 7 i 8 hiljada eura u takozvanim turističkim selima."

Većina novca je išla preko bivšeg gradonačelnika Shterpce/Štrpca, Bratislava Nikolića, kazao je Maloku.

"Ali ima drugih opštinskih zvaničnika koji su primali manje iznose."

Uhapšen u decembru 2021, Nikolić je u aprilu ove godine odbacio krivicu i oslobođen je iz pritvora 1. septembra nakon što je platio kauciju od 50.000 eura.

I ostalih devet optuženih su odbacili krivicu. Sudija Tahiri iz Ferizaja/Uroševca tražio je od tužilaca nagodbu.

Brezovica je najveće planinsko odmaralište na Kosovu. Foto: EPA/ERMAL META
Brezovica je popularna među zaljubljenicima u skijanje. Foto: EPA/ERMAL META

Uplitanje iznutra?

Osim što je nuđen mito kako bi se svjedoci povukli, BIRN je takođe saznao za prepreke koje je postavio sam pravosudni sistem.

U oktobru 2022. godine, u prepisci u koju je BIRN imao uvid, Maloku je pisao predsjedniku Kosovskog sudskog savjeta, Albertu Zogaju, upozoravajući na napore sudskih zvaničnika "da utiču na tok istrage" i obavještavajući ga da je pokrenuta posebna istraga protiv njih.

Maloku je u mejlu naznačio da dvoje neimenovanih sudija pokušavaju da intervenišu u korist jednog od optuženika.

U svom odgovoru, Zogaj je izrazio podršku i pokrenuta je disciplinska istraga protiv nekoliko sudija. Međutim, slučaj je kasnije odbačen od strane Sudskog savjeta, koji je kao razlog naveo nedostatak dokaza.

Maloku, ipak, ostaje uvjeren da on i njegov tim mogu dokazati svoja otkrića.

"Sastavili smo registar u oblasti Brezovica koji uključuje drugu i treću zonu Nacionalnog parka Šar-planina rekao je. "U drugoj zoni ima oko 75 izgrađenih objekata, gde je izgradnja zabranjena zakonom, i više od 700 u trećoj zoni."

"Do sada imamo dokaze o više od tri miliona eura mita za izgradnju vila. Vjerujem da ćemo pred sudom uspjeti da dokažemo mnoge od ovih tvrdnji."

Off